Snowy Dunes – s/t

Snowy Dunes - s/tDet var ganska länge sedan jag skrev att Stockholmsbandet Snowy Dunes hade gett sig av till Kalifornien för att spela in en platta hemma hos Steve Kille från Dead Meadow och få det mastrat av Howie Weinberg. Nu är det självbetitlade albumet äntligen släppt och det uppfyller helt klart de höga förväntningarna. Jag har sett Snowy Dunes live många gånger (länk) och jag tycker att teamet har fångat bandets live-sound jäkligt bra. När man lyssnar på plattan låter det ungefär som när man ser Snowy Dunes live, även om det förstås är omöjligt att få samma tryck från inspelade spår. Den psykedeliska ”Tranquil Mountain Lake” inleder plattan med strupsång och låten sätter tonen för resten av albumet. Man vet direkt att den här plattan kommer att bjuda på organisk och fuzzig heavy blues där musikerna har varit mer intresserade av att framföra den musik som lever i deras hjärtan än att försöka skriva hits som får radiotid. Hellre själfullt och levande än perfekt och med raka melodier.

Snowy Dunes hämtar uppenbarligen sin inspiration från Jimi Hendrix, The Doors och en massa andra 60/70-talsband som experimenterade med blues, rock och psykadelia. Och man gör det lysande, men lite konstruktiv kritik finns det fog för. Jag tycker att det här debutalbumet blir lite väl jam-betonat i sina stunder. Vissa partier är av det slaget att de kan vara hur sköna som helst när de framförs live, men på platta blir de för långa och anonyma. Det skulle inte skada om det var tätare mellan de starka melodikrokarna, av vilka jag tycker att man hittar de bästa i ”Tranquil Mountain Lake”, ”Turn Around”, ”Desert Cold”, och ”Diablo”. Avslutningen av ”Electric love” är en annan höjdpunkt och jag misstänker att ytterligare ett par partier kommer att träda fram med tiden.

SkäggSkäggSkägg Det blir tre stycken starka och täta skägg till Snowy Dunes.
Plattan finns att ladda ner på Bandcamp för futtiga 50 Kr och du kan följa Snowy Dunes på Facebook för att få uppdateringar om när den släpps via övriga digitala kanaler. Bilder från bandets releaseparty i helgen kommer snart…

Snowy Dunes på Copperfields - 3 april 2015

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s