Grande Roses – recension av ”Built On Schemes”

Grande Roses - Built On Schemes

Grande Roses – Built On Schemes

Mest av en slump såg jag Grande Roses på Debaser Slussen förra våren. Jag skrev då att deras svartrock med industriella undertoner fick mig att börja fundera på en höstresa till Berlin (länk), men trots att jag lyssnat på deras platta Disease lite då och då så har resan ännu inte blivit av. Nu har i alla fall Grande Roses släppt ett nytt album som heter Built On Schemes och tagit ännu ett kliv framåt! Jag har inte jättemånga referenser att ta till i den här genren, men jag kommer att tänka på The (International) Noise Conspiracy, The Killers, Bruce Springsteen och Nick Cave när jag lyssnar på Built On Schemes. Det är skamlöst smittande melodiöst samtidigt som det finns tillräckligt mycket mörker och revolutionär nerv i musiken för att den ska tilltala mig. Framför allt har Göran Messelt Andersson den där desperat innerliga tonen i rösten som jag går igång på. Här är någon som brinner för låtarna han framför, och jag tycker att han har all anledning att brinna. På Built On Schemes har vi en samling låtar som inte går av för hackor! Nio låtar på 34 minuter gör dock att jag för ovanlighetens skull önskar att ett album var lite längre.

For A Greater Cause är en låt som enligt mig inleds som det svagaste numret på plattan, men den räddas av ett skönt instrumentellt parti under den andra halvan. Jag förstår att Grande Roses har velat göra en fokuserad platta, men som ”flummare” önskar jag att man hade utvecklat den här sidan lite mer. Kanske kommer det en remix av plattan så småningom… Jag skulle definitivt köpa en fyra minuter längre version av favoritlåten Seconds for Hours med ett inbakat parti av bara de där mullrande trummorna, riffet och upprepandet av den mörka raden ”but the summer never came”!

GitarrGitarrGitarrGitarrJag delar ut fyra lysande gitarrer till Grande Roses för Built On Schemes. Skivbolaget Gaphals går ut hårt och har antagligen släppt ett av årets rockplattor redan i början av februari.
Länkar till Grande Roses: Spotify, iTunes, Google Play, WiMP, Facebook, hemsida

Länkar till andra bloggar om: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: