Sanctuary – recension av ”The Year The Sun Died”

Sanctuary -The Year The Sun Died

Sanctuary -The Year The Sun Died

I mitten av 80-talet hjälpte Dave Mustaine badet Sanctuary från Seattle att få skivkontrakt och producerade även deras debutalbum Refuge Denied (1987). Sanctuary bestod då av Warrel Dane, Jim Sheppard, Lenny Rutledge, Dave Budbill och Brad Hull. 1989 släpptes uppföljaren Into the Mirror Black, men 1992 splittrades bandet på grund av en kombination av grungens ankomst, dåliga affärsbeslut och för mycket festande. Warrel Dane, Jim Sheppard och den nyanlände Jeff Loomis grundade i stället Nevermore och utvecklade under nästan 10 år det sound som man påbörjat med plattan Into the Mirror Black i det klart mer framgångsrika bandet Nevermore.

Nu ligger Nevermore på is och Sanctuary har återuppstått med fyra av sina originalmedlemmar. 25 år efter den senaste plattan släpptes comeback albumet The Year the Sun Died och om du tycker att det låter väldigt likt Nevermore så stämmer det bra, men det låter också lika mycket som en logisk utveckling av Sanctuary.
.

The Year the Sun Died  är en konceptplatta och med hjälp av titeln och omslaget är det inte speciellt svårt att gissa temat. Albumet håller en hög lägsta nivå men jag tycker att det i väl långa stunder puttrar kvar på en nivå av ”bra”. Ibland glimmar det däremot till ordentligt och det är i de lugnare partierna och de mest melodiösa som Sanctuary verkligen kommer till sin rätt. För att till fullo uppskatta albumet bör man antagligen lägga sig i soffan med texthäftet framför sig, liksom med alla konceptalbum, men det har jag tyvärr inte haft tid att göra.

Sammanfattningsvis är  The Year the Sun Died  en bra comeback av Sanctuary och 3-4 låtar hamnar i någon av alla mina favoritlistor, men jag ser redan fram emot uppföljaren som kommer att vara lysande, för här finns det potential för det.

GitarrGitarr………………Gitarr.Länkar till Sanctuary: Spotify, Facebook

Länkar till andra bloggar om: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s