”Israel-Palestina konflikten”/”Palestinakrisen”

Här är några bilder som jag tycker förtydligar förhållandena på marken. Den första bilden visar hur palestiniernas område har decimerats sedan 1946 och den andra bilden ger lite perspektiv på Gazas storlek. Inom det här området där bomberna nu faller tätt bor 1,8 miljoner kvinnor, män och barn inhägnade av en mur som är bra mycket längre och högre än Berlinmuren någonsin var. Över 50 procent av Gazas invånare är under 18 år och cirka 70 procent är mer eller mindre beroende av humanitärt bistånd från omvärlden. Totalt finns sex in- och utgångar från Gaza och det är inga svängdörrar på dem om man säger så! Att skaffa sig ett jobb och försörja sin familj är ingen barnlek… och på tal om barn… tänk dig att växa upp under de här förhållandena. Förtrycket, skräcken, hatet, fattigdomen och känslan av att resten av världen bara ser på! Här finns flera generationer som aldrig har upplevt någonting annat. (DN, DN)

Det är svårt att uppskatta antalet dödsoffer under den senaste månaden, men FN uppskattade antalet döda till 1 439 palestinier och 66 israeler den 1 augusti. Ungefär 75% av de dödade palestinierna var civila och hundratals av dem barn. (DN) Det är också svårt att veta hur man ska benämna vad som händer. Att kalla det ett ”krig” är förstås helt galet (AB) och jag har läst åsikten att även ”Israel-Palestina konflikten” som term ”är ett skämt och ett hån mot den palestinska befolkningen som levt under ockupation i världens största flyktingläger sedan 50-talet”. Kanske är Palestinakrisen den bästa benämningen?

……………………Palestina historisk kartas………..vfPalestina - storlek

Palestina - Gaza mur

Ännu en gång lägger jag in Born of Fire med Age of Woe (som jag ska se live i kväll) och deras egen kommentar till videon:

”Videon berör ämnet motstånd med ickevåld, något som mer eller mindre ses som en självklarhet i västvärlden. Klippen i videon kommer från den prisbelönta dokumentärfilmen ”5 broken cameras” som skildrar byborna i den Palestinska byn Bil’in och deras kamp att behålla sin mark och sin by. Deras ickevåldsprotester bemöts med tårgas, kulor och nattliga räder. Vi vill belysa den politiska konflikt som sedan sextiotalet har varit en mardröm för den Palestinska befolkningen där man i mellanösterns ”enda demokrati” nekar hälften av befolkningen medborgarskap och grundläggande mänskliga rättigheter. ”

Länkar till andra bloggar om: , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s